Skyddsrond

Skyddsrond 1.0 är en gratistjänst som har skapats i ett Google-konto. Fyll i ett skyddsrondsprotokoll med webbläsaren i mobilen, surfplattan eller datorn. Därefter e-postas protokollet automatiskt till de mottagare du valt. OBS! Det är inte en app. Ingenting installeras i mobilen, men du behöver ha ett Google-konto.

UPPDATERING MAJ 2014: Google har nu separerat produkterna Google Docs och Google Drive. Det innebär att de dokument Skyddsrond 1.0 skapar sparas i Google Drive och redigeras med Google Docs. Det har ingen betydelse för hur denna tjänst fungerar, bara för ordvalet i texten nedan och i manualen.

Skyddsrond 1.0 finns i versionerna Bygg och Metall. Fler kan enkelt skapas. Kontrollpunkterna kan bytas ut för att passa andra arbetsplatser. Så här kan ett färdigt bygg-protokoll se ut. Mallen för det kan också anpassas. (Du får ett protokoll med epost om du testar en demo nedan).

Testa en demo av skyddsrondsformulär Bygg.

Skicka  Bygg-demons länk i ett mejl till en vän eller dig själv, t ex för att öppna demon i webbläsaren i en annan dator / surfplatta / mobil.

Testa en demo av skyddsrondsformulär Metall.

Skicka Metall-demons länk i ett mejl till en vän eller dig själv, t ex för att öppna demon i webbläsaren i en annan dator / surfplatta / mobil.

Bygg-skyddsombudet Patrik Ollas hjälpte mig utforma Skyddsrond 1.0. Förr körde han till ett kontor, skannade pappersprotokoll och e-postade dem. Med webbformuläret vann han en halvtimme och arbetsgivaren blev så nöjd med tidsbesparing och tydliga protokoll att Patrik utrustades med en tjänstetelefon.

Skyddsrond 1.0 lagrar originalprotokollet i användarens Google-konto. Där kan brister bockas av när de är åtgärdade, t.ex. med mobilappen Google Drive. Alla data samlas i kalkyldokument som kan laddas ner bl.a. i Office-format. Läs mer om Google Drive.

Skyddsombud, arbetsmiljöombud, chef eller arbetsgivare – du behöver bara ha ett Google-konto (gratis) och ta över två förberedda Google-dokument från NyArbetsmiljo.se (gratis) för att arbetsplatsen ska komma igång med skyddsronder i mobilen. Flera användare kan göra ronder och arbeta med protokollen i kontot samtidigt.

E-posta mig om du vill använda Skyddsrond 1.0 i ett eget Google-konto. En manual medföljer som visar hur du kommer igång och ev anpassar verktyget till din arbetsplats. Om det kärvar hjälper jag dig med råd per e-post, i mån av tid. 

Skaffa ett konto i Google här om du inte redan har det.

Representerar du en arbetsgivare eller organisation får du naturligtvis också hjälp att komma igång, i den utsträckning jag hinner. Men jag lever på mitt enmansföretag och tar därför gärna betalt för den tid jag ägnar dig. Läs mer här.

Förhoppningen är att många ska försöka själva, upptäcka att det är relativt enkelt och sin tur hjälpa andra att komma igång.

Framtiden och Skyddsrond 2.0, 3.0, 4.0 osv finns inte ännu. Men om vi blir fler som försöker koda kan vi tillsammans kanske utnyttja Google-kontots resurser ytterligare, t.ex:

  • Brister och klart-senast-datum som noteras i skyddsronden kopieras till Google Kalender.
  • Kalendern aviserar åtgärdsansvarig m.fl.
  • Bild från skyddsronden länkas till aktuellt objekt i protokollet.
  • Skyddsrondsdata  i kalkyldokumentet  flyttas till ett arkivdokument.
  • Statistikfunktioner i arkivdokumentet som visar vanligaste bristerna och annan info som kan användas för att hitta systemfel.

Skriv ditt önskemål i kommentarerna nedan!

Därför Google

Fördelen med att använda Skyddsrond 1.0 i Google Drive är att arbetsmiljöarbete kan utföras på distans och digitalt i vilken webbläsare som helst, utan att appar behöver installeras. Användarna får ett samarbetsnav för arbetsmiljöarbetet där den dokumentation som lagar och regler kräver samlas.

Jag vill utforska om det går att skapa smarta och mobila verktyg för arbetsmiljöarbete utan att bygga s.k. appar. Mobilappar har fördelar men måste göras i olika versioner för olika operativsystem och skärmstorlekar. Och det blir ännu ett program för användaren att lära sig.

Verktyg skapade i Google Drive kräver bara en webbläsare, som finns i alla mobiler och surfplattor och som användaren redan behärskar. Webbläsaren och Google-sidorna anpassar sig efter skärmstorlekar. Det finns också ett otal andra funktioner i ett Google-konto som kan kopplas till arbetsmiljöverktyget, t.ex. kalender, bildhantering, video-chatt mm. Detta kan kompletteras med redan existerande mobilappar, t.ex. Google Drive (video) och Adobe Reader, (video som visar signaturfunktion) osv. Dokumenten i Google-kontot konverteras enkelt till Microsoft Office-format mm.

Målgruppen är decentraliserade företag, som t.ex. bygg- och transportbranscherna. Men också arbetsgivare i allmänhet som inte bedriver något systematiskt arbetsmiljöarbete, kanske för att de upplever dokumentationen som krånglig och betungande. Skriv gärna en kommentar nedan eller till nils.ostergren@gmail.com om du har idéer om fler tjänster och funktioner att utveckla i Google Drive.

Betänk att Google kan ensidigt besluta att stänga ett Google-konto som missbrukas.

Därför gratis

Skyddsrond 1.0 har utvecklats i en gratistjänst med hjälp av andra Google-användare världen över. Vi samarbetar via Googles  internetforum. Det är roligt, meningsfullt och sprider kunskap om hur oberoende internettjänster skapas. Du är alltså välkommen att göra i stort sett vad du vill med Skyddsrond 1.0. Men du kan inte sälja vidare. Anpassa till dina egna behov. ”Betala” genom att dela med dig av synpunkter och lärdomar i kommentarerna nedan.

Det är också innebörden av följande s.k. CC-licens som gäller för Skyddsrond 1.0 och alla kommande verktyg på Ny Arbetsmiljö:

Creative Commons-licens Digitalt arbetsmiljöverktyg by Nils Östergren, Ny Arbetsmiljö is licensed under a Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported License. Based on a work at www.ditoweb.com. Tillstånd utöver denna licens kan vara tillgängligt på drive.google.com.

 

 

 

 

Därför Skyddsrond 1.0 i byggversion
Den första versionen av verktyget är anpassad för byggbranschen tillsammans med Patrik Ollas. Vid den tidpunkten var han skyddsombud i byggbranschen, nu arbetsledare och platschef. Honom hittar du här.

Patrik och jag hade en diskussion på Twitter om appar för smartphones som skyddsombud kan använda i arbetsmiljöarbetet. Patrik önskade i första hand att slippa åka till ett kontor efter varje skyddsrond för att skanna och e-posta en bild av protokollet till chefen. På många håll används säkert fortfarande fax.

Min första tanke var att detta knappast kräver en app, som ju måste byggas i olika versioner för olika telefoner. Det går att lösa med mobilanpassade webbsidor kopplade till gratistjänster i ”molnet” – en digital verktygslåda för arbetsmiljöarbete.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

informera, diskutera och samverka om arbetsmiljö